WomenTalks & Masterclasses

Naast de jaargroepen staat jouw eigen ontwikkeling en netwerk ook centraal in de rest van de activiteiten van écrassée.

écrassée verzorgt activiteiten voor ambitieuze vrouwelijke professionals die (nog) niet zijn aangesloten bij écrassée. Zo organiseert écrassée vier keer per jaar een WomenTalk. Daar nodigen we inspirerende sprekers uit die met ons in gesprek gaan over hun carrière, ontwikkeling en uitdagingen. In het verleden hebben onder andere Petra Stienen (senator Eerste Kamer), Kirsten van der Hul (voormalig Tweede Kamerlid), Monique de Vos (ondernemer en headhunter), Janneke Niessen (ondernemer en investeerder), Merel van Vroonhoven (voormalig bestuursvoorzitter AFM), Carina Hilders (directievoorzitter Reinier de Graaf Ziekenhuis) en Micky Adriaansens (directievoorzitter TwynstraGudde) te gast gehad. Door het vertrouwelijk karakter van deze bijeenkomsten horen we het échte verhaal van deze topvrouwen, waar zij tegenaan lopen in hun carrière en welke waardevolle tips zij voor ons hebben.

Ook organiseert écrassée Masterclasses waarin we zelf aan de slag gaan. De Masterclass wordt georganiseerd door écrassée’ers. Op deze manier leren we van elkaars vakgebied.

Terugblik op onze eerdere activiteiten

Klik op de titels hieronder om te lezen over onze eerdere activiteiten.

Women Talk 16 juni 2023: Floor van der Zee & Dorien Blommers

Floor en Dorien zijn beide politiek adviseurs, voor respectievelijk Gunay Uslu en Sigrid Kaag. Wat sp;oken zij uit achter de schermen, wat verbaasde hen het meest toen ze begonnen in deze functies en hoe ziet een normale werkweek eruit met de minister en staatssecretaris? We spraken het afgelopen juni in de tuin van het museum in Rijswijk. 

Women Talk 7 december 2022: Dagmar Oudshoorn

Op 7 december gingen we in gesprek met Dagmar Oudshoorn, de directeur van Amnesty International The Netherlands! Zij leerde schieten bij de politie en deed in haar tijd als burgemeester mee aan Heel Holland Bakt. Als directeur van Amnesty wil ze duidelijk stellen dat mensenrechten niet links of rechts zijn, maar voor iedereen. Recent bracht ze als voorzitter van de Dialooggroep Slavernijverleden advies uit aan de regering over erkenning en herdenking van het slavernijverleden.

WomenTalk 11 oktober 2022: Loes Mulder

Dinsdag 11 oktober was het weer tijd voor een écrassée WomenTalk, dit keer met niemand minder dan de secretaris-generaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Loes Mulder (zij/haar). Samen met moderator Lysanne van Schaik gingen we in gesprek met Loes over haar ervaringen, lessen en anekdotes.

Loes geeft sinds haar 26e leiding en werkt al jaren als topambtenaar bij de Rijksoverheid. Tijdens haar loopbaan heeft ze onder andere gewerkt als directeur Vreemdelingenzaken en directeur-generaal bij de Algemene Bestuursdienst (ABD), waarbij ze verantwoordelijk was voor alle benoemingen van topambtenaren bij de Rijksoverheid. Een bijzondere carrière vol functies, termen en afkortingen waar Loes de zaal in meenam.

Tijdens de WomenTalk sprak Loes openhartig en met veel humor over haar geleerde lessen tot nu toe, waar we er graag een aantal van delen:

  • Blijf bij de keuzes in je loopbaan dicht bij jezelf. Doe vooral wat je leuk vindt en waar je blij van wordt, én doe dat goed: dat valt altijd op.
  • Het verleden is geweest en de toekomst onvoorspelbaar: het allerbelangrijkste is om in het nu te leven en het naar je zin te hebben op de plek waar je nu zit.
  • Geluk zit in contrast: heel hard werken en heel hard genieten, juist ook van kleine dingen.
  • Creativiteit komt op momenten dat je zo min mogelijk aan je hoofd hebt, dus blok dagen vrij ter reflectie (gebaseerd op een wijze levensles van John Cleese: https://youtu.be/iml19zHxYoM).
  • Blijf jezelf kwetsbaar opstellen. In een inclusieve organisatie is iedereen daar uiteindelijk bij geholpen.
  • Wees hard op de inhoud, maar zacht op het proces.
  • En het lijkt zo logisch, maar is zo belangrijk: wees aardig tegen alle mensen om je heen.

Uit de zaal kwamen veel geïnteresseerde vragen, bijvoorbeeld: ‘hoe is het om in de schaduw van ministers en staatssecretarissen te werken?’, ‘welke lessen heb je geleerd van je kinderen?’ en ‘wat doe je om te ontspannen?’. Geheel geïnspireerd sloten we na 1,5 uur het gesprek met deze topvrouw af!

WomenTalk 22 maart 2022: Marjan van Loon

Marjan Van Loon

 

Op dinsdagavond 22 maart sprak Marjan van Loon tijdens de eerste WomenTalk van het jaar met écrassée. Een inspirerende avond waarin de topvrouw een inkijkje gaf in haar carrière, gemaakte keuzes, wonen en werken in het buitenland en nog veel meer. De avond bleek te kort voor alle vragen die er in het publiek waren maar ze heeft ons geinspireerd en gemotiveerd achter gelaten. Kon je er niet bij zijn en/of ben je benieuwd naar Marjan, lees dan snel dit mini-interview met haar.

Marjan, je werkt in een industrie die zeker toen jij er ging werken bekend stond als een mannenbolwerk. Heb je je ooit ‘een vrouw in een mannenwereld’ gevoeld?
“Eigenlijk niet! De enige keer die ik mij kan herinneren was toen ik net werkte, een kantoor binnen stapte en de man achter het bureau zijn lege koffiekopje naar mij toe schoof. Een vrouw in panties die niet de koffie kwam brengen maar zijn collega was was even wennen. Maar over het algemeen waren mensen meteen nieuwsgierig, kreeg ik ruimte, verantwoordelijkheid en ben ik niet weggezet als ‘de assistente van’.”

Jij werkt al ruim 25 jaar bij hetzelfde bedrijf, de dertigers van nu hebben vaak het idee dat je moet ‘job hoppen’. Wat denk jij?
“Als je van nature nieuwsgierig bent kan je in een heel groot bedrijf een lange loopbaan hebben. Je kunt elke paar jaar wisselen en elke nieuwe baan is bijna alsof je bij een nieuw bedrijf gaat werken. Belangrijk is dat je jezelf continu blijft uitdagen. Dat je continu blijft leren. Ik zou zeggen hou jezelf onafhankelijk om te doen wat je werkelijk wilt doen in je baan. Die onafhankelijkheid maakt je moedig om keuzes te maken.”

Sinds 2016 ben je President-Directeur bij Shell Nederland en je hebt een stevig profiel opgebouwd als aanjager van de energietransitie. Hoe heb je dat aangepakt?
“Toen ik aantrad was net het Akkoord van Parijs getekend, er was een momentum voor de energietransitie. Je moet niet altijd wachten op het juiste antwoord, maar je moet beginnen. En dan versnellen. Je kunt alleen versnellen als je al begonnen bent, zeg ik altijd maar, niet als je nog stilstaat. Daarom: kom in beweging! Mijn doel is altijd geweest om veel samen te werken, met bedrijven en overheden en dat is ook nodig voor zo’n grote uitdaging. We moeten allemaal onze schouders eronder zetten want de taart is zo groot dat er voor iedereen genoeg te doen is!”

Wat zou je zeggen tegen de écrassée’ers van nu?
“Pak kansen aan. Zeg niet meteen nee. Bekijk het avontuur, je hoeft niet alles van te voren besloten te hebben. En, wees vooral niet bang, probeer het en kijk waar je uitkomt!”

Ook vroegen we deelnemers wat zij van de avond dachten en deze reflectie delen we graag met jullie: “Mooi gesprek, mooi leiderschap. Haar optimisme, bereidheid om risico’s te nemen en ‘show, don’t tell’ strategie blijven me bij!”

WomenTalk 10 september 2020: Micky Adriaansens

Donderdag 10 september 2020 sprak écrassée met directievoorzitter van adviesbureau TwynstraGudde en senator in de Eerste Kamer Micky Adriaansens. Een inspirerende avond voor een zaal vol ambitieuze jonge vrouwen met als thema ‘Leider(schap) in je loopbaan’. Onder leiding van Milou Peters en Hanna Blomaard hebben we gesproken over het switchen tussen vakgebieden, managen en besturen, vrouwelijk leiderschap en vitaliteit.

Micky heeft een indrukwekkende loopbaan: na een start als advocaat werd zij adviseur en al snel bestuurder in de zorg. Op dit moment combineert zij het directievoorzitterschap van TwynstraGudde met verschillende toezichtrollen en sinds juni 2019 is zij daarnaast senator in de Eerste Kamer. Wij hebben met haar gesproken over de reden voor de switch van advocatuur naar het verbeteren van de zorg en kregen een inkijkje in voor haar belangrijke drijfveren en signalen waardoor zij wist dat een nieuwe carrièrestap aanstaande was. Ook gaf zij ons tips hoe je uit te spreken en voor te bereiden op zo’n nieuwe stap.

In dit open gesprek leerden we Micky kennen als een leider die scherp oog heeft voor belangen en tegelijkertijd op gevoel interventies doet of die daarom juist nog even uitstelt. Zo kregen wij beeld hoe zij het managen is gaan ervaren en leerden we hoe mild te zijn op soms ingewikkelde momenten.

Iedere WomenTalk sluiten wij af met de vraag ‘welk advies zou jij je 30-jarige zelf willen geven?’. Haar advies was als volgt: Maak bespreekbaar wat jouw ambities zijn – ook als er kinderen bij komen – houd dit niet bij jezelf maar betrek je werkgever en zoek gelijkgestemden.

Ben je geïnspireerd door dit verhaal en wil je een volgende keer ook bij een Womentalk van écrassée zijn? Laat het ons dan weten.

WomenTalk 25 juni 2022: Sophie van Gool

Op donderdagavond 23 juni sprak niemand minder dan econoom, auteur en columniste Sophie van Gool bij een WomenTalk van écrassée. Haar recente, opvallende boek Waarom vrouwen minder verdienen over de loonkloof in Nederland was voor ons vanzelfsprekend directe aanleiding om deze jonge, inspirerende vrouw uit te nodigen voor een prikkelende avond. Voor een goed gevulde zaal met geïnteresseerde, ambitieuze vrouwen toont Sophie zich expert als het gaat om de loonkloof.

Lees hier een korte terugblik op de avond. 

Masterclass 3 december 2019: Hoe kun jij het maatschappelijke en politieke debat beïnvloeden?

Op dinsdagavond 3 december 2019 gaven Jasmijn Touw en Suzanne Elias, twee public affairs specialisten, een Masterclass ‘Hoe kun jij het maatschappelijke en politieke debat beïnvloeden?’.

Gedurende de avond namen ze de deelnemers eerst mee in de theorie van public affairs. Wat is dat eigenlijk? Hoe verhoudt het zich tot het klassieke lobby-werk en wat zijn de verschillende vormen? Zijn er waarneembare trends die nu anders zijn dan vroeger? Maar vooral: waarom werkt het ene wel en het andere niet?

Aan de hand van talloze voorbeelden, illustreerden ze de theorie. Daarna gingen de handen uit de mouwen. En gingen deelnemers zelf aan de slag met drie thema’s en ontwikkelden daarop hun grass-roots public affairs strategie. De gepresenteerde strategieën zorgden ervoor dat de deelnemers vol enthousiasme naar huis gingen om het geleerde toe te kunnen passen.

Hartelijk dank aan Dröge & Van Drimmelen voor het beschikbaar stellen van de ruimte en het ‘Handboek Public Affairs’ van Frans van Drimmelen dat elke deelnemer mee naar huis mocht nemen.

WomenTalk 4 november 2019: Carina Hilders

Maandag 4 november 2019 sprak écrassée met niemand minder dan directievoorzitter van het Reinier de Graafziekenhuis in Delft: Carina Hilders. Een vrouw die begon als gynaecoloog, in het management terecht kwam en daarna weer bewust koos voor (gedeeltelijk) de werkvloer. Een inspirerende avond voor een volle zaal met ambitieuze jonge vrouwen die tal van tips van Carina kregen. Onder leiding van Jasmijn Touw en Aukje Ravensbergen hebben we gesproken over vrouwelijk leiderschap, vitaliteit op de werkvloer, van inhoud naar management en de laatste ontwikkelingen in de zorg.

Carina staat bekend om haar uitspraak dat de zorgprofessional centraal moet staan. En dat maakt ze meer dan duidelijk in het warme en persoonlijke gesprek met de zaal. Pas als de medewerker zich goed voelt, kan hij of zij volgens Carina goede zorg verlenen. Om het gevoel met de werkvloer te behouden werkt Carina één dagdeel in de week op de polikliniek gynaecologie.

Carina is niet bang om veranderingen door te voeren. Zo heeft ze vorig jaar de organisatie omgegooid om de zorgvraag van de patiënt meer centraal te zetten. Om verandering goed te stroomlijnen is het volgens Carina van belang om de mensen in de organisatie vanaf begin mee te nemen. Ze staat daarom iedere maand op de zeepkist om te vertellen over de ontwikkelingen in het ziekenhuis en te horen wat de medewerkers ervan vinden.

Verder geeft Carina aan dat rust op de werkvloer essentieel is en zich daarom actief inzet voor de vitaliteit van het personeel. Zo heeft ze een mindfit-programma in het ziekenhuis geïntroduceerd waar vele medewerkers met enthousiasme aan deelnemen. Uiteraard hebben wij Carina gevraagd hoe zij zelf zorgt voor een goede balans. Daarover geeft ze drie nuttige adviezen die we graag delen:

  • Belangrijk om van je werk energie te krijgen;
  • Leven in het nu (als ik nu hier iets doe, ben ik alleen hiermee bezig);
  • Pauzes inlassen als je het even niet meer overziet (bijvoorbeeld tijdens vergaderingen)

Ben je geïnspireerd door dit verhaal en wil je een volgende keer ook bij een Womentalk van écrassée zijn? Laat het ons dan weten via het contactformulier [url toevoegen].