Je wilt iets veranderen en hebt een goed idee. Of iets wat jij belangrijk vindt, komt in de knel. Dat maakt dat je een stem wil hebben in het maatschappelijke debat. Hoe pak je dat aan? écrassée-deelnemer en public affairs professional Jasmijn Touw geeft je de eerste handvatten en neemt je mee in inspirerende voorbeelden.

Door Jasmijn Touw

Het is geen nieuws dat vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd zijn in media. WomenInc. zet onthutsende feiten en cijfers op een rij over hoe vrouwen gepresenteerd worden. Vrouwen komen minder in beeld op alle fronten: in advertenties, in talkshows en in het nieuws. En áls zij aan het woord zijn, worden zij vaker in een privé-omgeving geportretteerd, voor een vrouwen-gerelateerd onderwerp uitgenodigd en minder vaak als nieuwsbron of expert ingezet. Talkshowtafels met 70 procent mannelijke gasten geven niet alleen een beperkt perspectief op onze maatschappij, zulke programma’s missen ook de voorbeeldfunctie om mannen en vrouwen gelijk in beeld te brengen. Een zichtbaar pluriform beeld van experts en opiniemakers laat zien: ook jouw stem doet ertoe. Het is daarom extra belangrijk dat vrouwen weten hoe agendasetting werkt en hun stem durven te laten horen op allerlei thema’s.

Klinkt groots, maar begint klein

Het maatschappelijk debat beïnvloeden klinkt groots, maar begint klein. Een breed bewustzijn voor een thema start bij het voeren van gesprekken en het stellen van vragen. Maar hoe neem je de volgende stap en breid je je bereik uit, om wat je aan de kaak wil stellen breder onder de aandacht te brengen? Daarvoor moet je een aantal stappen vooruit denken.

Denk na over wat je doel is en wie je nodig hebt om dat doel te bereiken. Streef je naar politieke agendasetting of een verandering van opinie binnen je eigen vakgebied? Wie zijn er ontvankelijk voor de boodschap en willen met je samenwerken? Zijn er mensen in je omgeving met een groot bereik, die je ambassadeur willen zijn? Formuleer een bondige kernboodschap die reflecteert wat je wil overbrengen. Ten slotte kies je wat voor instrumenten het best bij je passen. Ben je actief op sociale media, kies je voor een ingezonden stuk in de krant of vakblad, of organiseer je een evenement? Ook het aansluiten bij gevestigde organisaties kan een effectieve strategie zijn voor het bereiken van jouw doel.

Echte verhalen van echte mensen

Lijkt het nog een ver-van-je-bed-show? Laat je inspireren door deze voorbeelden:

  • Door de social media-actie #pgbalarm stonden problemen over de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten door de Sociale Verzekeringsbank hoog op de politieke agenda;
  • Het opzetten van een petitie om levenloos geboren kinderen te kunnen registreren leidde tot een wetswijziging en al 12.000 registraties; aangezwengeld door betrokkenheid van Parool-columnist Roos Schlikker;
  • Het Instagramaccount Zeikschrift brengt op een toegankelijke manier seksisme in mainstreammedia onder de aandacht;
  • En het burgerinitiatief en de documentaire #eigeland van Tim Hofman zette het Kinderpardon op de politieke agenda.

Deze voorbeelden hebben een aantal dingen gemeen: het zijn echte verhalen van echte mensen. Er wordt aansluiting gezocht bij sociale én traditionele media. Mensen met een groot bereik brengen het thema of platform onder de aandacht een fungeren als ambassadeur.

Aan de slag!

Zie je om je heen een standpunt waar je achter staat? Ondersteun het actief. Heb je in je werkomgeving bijvoorbeeld al eens de vraag gesteld of vrouwen op een andere manier voor hogere functies worden benaderd dan mannen? Of heb je bij dat paneldebat met alleen mannelijke deelnemers getwitterd “Congrats, you have an all male panel”? Heb je die documentaire al getipt aan mensen die hem zelf niet zouden uitkiezen? Als je het maatschappelijk debat wil beïnvloeden, dan zijn dit vragen waar je mee kan beginnen. Zo lijkt het alsof je klein begint, maar kan je als individu met een mening en een doel een heel eind komen. En ga je aan de slag? Gebruik het écrassée-netwerk!

Eerder bespraken we dit thema uitgebreid in de écrassée-masterclass ‘Beïnvloeding van het politieke en maatschappelijke debat’. Vind jij het ook leuk om hier met elkaar over na te denken? Hou onze LinkedIn-pagina in de gaten voor meer evenementen, leestips en discussiethema’s.